Spring naar inhoudSpring naar footer

Tentoonstelling Robby Müller in EYE Filmmuseum

Wim Wenders: “He’s a great painter, one of the Dutch Masters, a traveler from the great era of painting across the age of film and right into the digital kingdom. A pioneer.”

Van 4 juni tot 4 september 2016 is in het EYE Filmmuseum in Amsterdam een speciaal programma rondom Nederlands beroemdste ‘Director of Photography' te zien. Robby Müller – Master of Light bestaat uit een tentoonstelling, een filmprogramma en een publicatie

Robby Müller (1940) is internationaal gelauwerd om zijn baanbrekende camerawerk en heeft in grote mate bijgedragen aan het succes van een hele generatie onafhankelijke filmauteurs die vanaf de jaren zeventig opkwam in de wereld van de auteurscinema.

Hij werkte vanaf het begin van zijn carrière vooral in het buitenland: zijn internationale carrière startte al snel na zijn afstuderen aan de Amsterdamse Filmacademie in 1964. Zo draaide hij in Duitsland niet alleen de eerste zeven films van Wim Wenders, maar werkte hij ook samen met regisseurs als Edgar Reitz, Hans W. Geissendörfer en Peter Handke. Müller zou uiteindelijk voor veertien films van Wenders als ‘Director of Photography’ of ‘cinematograaf’ fungeren. In de VS werd hij eind jaren zeventig door Peter Bogdanovich en later door Jim Jarmusch ontdekt, met wie hij onder andere Down by Law draaide. Met Lars von Trier experimenteerde hij met de handheld camera in Breaking the Waves en met nieuwe videotechnieken in Dancer in the Dark.

Hoewel meermaals door Hollywood gevraagd om daar te komen werken, verkoos Müller altijd om te werken met onafhankelijke, uitgesproken regisseurs. Ook ging hij samenwerkingen aan met beeldend kunstenaars als Steve McQueen, wiens Carib’s Leap hij schoot, een installatie die ook in de tentoonstelling is opgenomen.

Tentoonstelling

De tentoonstelling bestaat uit een uitgekiende selectie fragmenten uit Müllers films, vertoond op grote projecties in een adembenemende ruimtelijke installatie, tezamen met een selectie uit Robby Müllers privé-archief, dat bestaat uit prachtige Polaroids van zijn hand, honderden uren video-dagboeken en documenten, originele draaiboeken, lichtontwerpen en setfoto’s. Bij de tentoonstelling is een uitgebreid zaalprogramma met lezingen en filmvertoningen.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnen twee publicaties over Robby Müllers Polaroids: Interior en Exterior. Met essays van Bianca Stigter, vormgegeven door Mevis & Van Deursen, uitgegeven door EYE in samenwerking met Verlag der Buchhandlung Walther König, Keulen, Andrea Müller en Annet Gelink Galerie, Amsterdam.

De publicaties zijn tot stand gekomen met financiële bijdrage van het Nederlands Filmfonds, voor meer informatie over deze regeling, klik hier.