Spring naar inhoudSpring naar footer

NEDERLANDSE FILMINDUSTRIE VERLIEST JAARLIJKS MINIMAAL 78,4 MILJOEN EURO OMZET DOOR ILLEGAAL DOWNLOADEN

De Nederlandse filmindustrie verliest jaarlijks minimaal 78,4 miljoen euro omzet (inclusief BTW) als gevolg van het downloaden van films uit illegale bron. Dit blijkt uit het rapport “Omdat het gratis is” opgesteld door Considerati. Dit rapport geeft voor het eerst inzicht in de schade die de filmindustrie lijdt door het downloaden uit illegale bron.

De schadeberekening is gebaseerd op het consumentenonderzoek Alleen maar nette mensen naar downloadgedrag van films uitgevoerd door CentERdata en IVIR in combinatie met de daadwerkelijke gemeten illegale downloads via p2p-netwerken over een periode van 6 maanden door MarkMonitor.

Belangrijke bevindingen zijn:
- Voor elke 10 illegale downloads worden 3,2 films minder gekeken via legale kanalen;
- Per jaar worden in Nederland 61 miljoen films gedownload uit illegale bron;
- Het percentage Nederlanders uit de leeftijdsgroep 16-24 jaar dat films downloadt uit illegale bron is toegenomen van 18% in 2008 naar 56% in 2014;
- Verreweg de belangrijkste reden voor consumenten om een film te downloaden of te streamen is omdat zij deze zo gratis kunnen verkrijgen;

Antoinette Beumer regisseur van de succesvolle film SOOF: “Ik schrik enorm van het feit dat mijn film in 8 weken tijd 85.952 illegaal gedownload is. Ik maak mijn werk met liefde en vind het fijn dat mensen zo graag naar mijn werk kijken, maar ik moet wel nieuwe films kunnen blijven maken en dat gaat zo niet lukken”.

Downloaden uit illegale bron was in Nederland de afgelopen 12 jaar toegestaan omdat de regering van mening was dat het binnen de grenzen van de thuiskopie exceptie viel. Het Europees Hof van Justitie heeft deze Nederlandse interpretatie echter onrechtmatig verklaard. Daarmee is vanaf 10 april 2014 downloaden uit illegale bron in Nederland verboden. Marjan van der Haar (directeur Filmproducenten Nederland) : “78,4 miljoen euro schade is een derde van de jaarlijkse DVD en VOD omzet (256,6 miljoen euro) van de Nederlandse filmindustrie. Nu is het zaak deze schade terug te dringen en legaal aanbod in Nederland de norm te maken”.

U kunt het volledige rapport en de onderliggende studies downloaden door op de titels te klikken: Omdat het gratis is (Considerati) en Alleen maar nette mensen (CentERdata).

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Filmproducenten Nederland (FPN)

Stichting Cultureel Fonds Audiovisuele Producenten (CFAP), Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF), de Nederlandse Vereniging van Producenten en Importeurs van beeld- en geluidsdragers (NVPI) en het Nederlands Filmfonds.