Spring naar inhoudSpring naar footer

Nederlandse coproducties geselecteerd voor Cannes 2019

De minoritair Nederlandse coproducties Sem Seu Sangue (Sick Sick Sick) van Alice Furtado en That Which Is To Come is Just A Promise van Flatform zijn geselecteerd voor de Quinzaine des Réalisateurs. Dit maakte het festival vanochtend in een persconferentie bekend.

Sem Seu Sangue (Sick Sick Sick), het speelfilmdebuut van Alice Furtado is geproduceerd door Estúdio Giz (Brazilië), gecoproduceerd door het Franse Ikki Films en Nederlandse BALDR Film. De film is gemaakt met ondersteuning van het Brazilian Audiovisual Sectorial Fund, CNC en de regeling Realisering minoritaire coproductie NFF + HBF. De film gaat over het jonge meisje Silvia, dat niet geïnteresseerd is in dagelijkse zaken als school en familie. Op een dag verschijnt er een nieuwe jongen in haar klas, Artur, van wie ze direct onder de indruk is. Artur heeft hemofilie, maar is levendig en zit vol energie. Hun intense vriendschap wordt wreed verstoord, wanneer Artur een ongeluk krijgt en doodbloedt. Silvia wordt ziek en raakt geobsedeerd - ze zal alles doen om Artur weer tot leven te wekken.

That Which Is To Come Is Just A Promise van het regisseursduo Anna Maria Martena en Roberto Taroni (Flatform) is ook geselecteerd. De fondsondersteunde film is een coproductie tussen Dugong (Italië), Blueskin Films (Nieuw-Zeeland) en seriousFilm (Nederland). De film is een 20-minuten-durende reis over het afgelegen eiland Tuvalu, en toont de directe dreigende gevaren van de opwarming van de aarde aan.

Het programma Quinzaine des Réalisateurs biedt een podium aan nieuwe, onafhankelijke makers. Eerder werden hier eerste films vertoond van makers als Michael Haneke, Jim Jarmusch, Martin Scorcese en Werner Herzog.

Eerder werd bekend dat de speelfilm Take Me Somewhere Nice van Ena Sendijarević (productie: Pupkin Film) geselecteerd is voor ACID, het nieuwste programmaonderdeel van het filmfestival, gericht op onafhankelijke cinema. Dit Ena's tweede keer in Cannes: haar korte film Import maakte in 2016 onderdeel uit van de Quinzaine-selectie.

Ook de Nederlandse scenarist/regisseur Jaap van Heusden reist met zijn speelfilmproject In Alaska af naar Cannes. Hij is geselecteerd voor het prestigieuze l’Atelier 2019. In Alaska (Productie: IJswater Films) werd ontwikkeld binnen het Filmfondsprogramma Talentontwikkeling in internationale context.

De 72ste editie van het Cannes Film Festival vindt dit jaar plaats van 14 tot 25 mei.