Spring naar inhoudSpring naar footer

Kristallen Film voor I Am The River, The River Is Me

De documentaire I Am the River, the River is Me van regisseur Petr Lom heeft 10.000 bezoekers getrokken. Met dit bezoekersaantal heeft de documentaire de Kristallen Film-status behaald.

De documentaire speelt zich af op en rond de Whanganui-rivier in Nieuw-Zeeland en laat de inheemse wijsheid van de Māori zien. Hun zienswijze is urgenter dan ooit om de klimaatcrisis van de planeet het hoofd te bieden. De Kristallen Film is door afwezigheid van de producent en regisseur vanwege hun internationale promotietour, in ontvangst genomen door Daan Vermeulen, managing directeur van distributeur Cinema Delicatessen. De uitreiking van de Kristallen Film vindt dit jaar voor de vierde keer plaats. De Kristallen Film Award is een initiatief van het Nederlands Film Festival, met ondersteuning van het Nederlands Filmfonds en het Abraham Tuschinski Fonds.

Over I Am the River, the River is Me

De Whanganui-rivier in Aotearoa (Nieuw-Zeeland) is de eerste rivier ter wereld die in 2017 werd erkend als rechtspersoon, met dezelfde rechten als de mens. Dit was het resultaat van een ruim 150 jaar lange juridische strijd van de Māori, die de rivier zien als hun voorouders, als een onverdeelbaar en spiritueel wezen. Māori riviervoogd Ned Tapa nodigt de filmmakers, internationale water-vertegenwoordigers en activisten uit voor een kanotocht van vijf dagen over de rivier, om deze plek waar de natuur regenereert te ervaren. Een 'River Road Movie' die hoopvol inzicht biedt in een alternatieve omgang met de natuur en elkaar, in de strijd tegen klimaatverandering.

Over de productie

Petr Lom (Myanmar Diaries) regisseerde de documentaire en ZINDOC produceerde I Am the River, the River is Me in coproductie met Whanganui River (Aotearoa/Nieuw-Zeeland), Ten Thousand Images (Noorwegen) en KRO-NCRV/de Boeddhistische Blik (Nederland). De documentaire is gerealiseerd met steun van het Nederlands Filmfonds, de Netherlands Film Production Incentive, NPO-fonds, Norwegian Film Institute en Fritt Ord. I Am the River, the River is Me, uitgebracht door Cinema Delicatessen, draait in 39 filmtheaters.

Over de Film Awards

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het NFF, het Nederlands Filmfonds en het Abraham Tuschinski Fonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires en korte films die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.

Bron: Nederlands Film Festival