Spring naar inhoudSpring naar footer

Indië Verloren behaalt Kristallen Film

De documentaire Indië Verloren van regisseur In-Soo Radstake heeft de Kristallen Film behaald. Er zijn 10.000 bezoekers naar de film in de bioscopen en filmtheaters geweest.

De documentaire Indië Verloren... Selling a Colonial War laat zien hoe de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog door diverse partijen is geframed en toont zo hoe groot de kracht van beeldvorming is. Regisseur In-Soo Radstake en producent Nadadja Kemper namen in filmtheater LantarenVenster in Rotterdam de Kristallen Film in ontvangst.

Het is de eerste keer dit jaar dat de Kristallen Award is uitgereikt. De Kristallen Film Award is een initiatief van het Nederlands Film Festival, met ondersteuning van het Nederlands Filmfonds en het Abraham Tuschinski Fonds.

Over de film

Indië Verloren… Selling a Colonial War laat met een veelvoud aan perspectieven zien hoe groot de rol van beeldvorming was tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog en de Bersiap Periode. Hoe onder het mom van ‘politionele acties’ Nederland in Indonesië een oorlog voerde, hoe de politiek deze strijd wist te verkopen aan de bevolking, en waarom er geen aandacht was voor het geweld aan de andere kant tijdens de Bersiap Periode. De film belicht, voor het eerst vanuit een internationaal perspectief, de ingrijpende gevolgen van beleid en hoe deze geschiedenis het debat tot op de dag van vandaag beïnvloedt.

Over de productie

De documentaire is geregisseerd door In-Soo Radstake (Parradox) en geproduceerd door Holland Harbour. Indië Verloren is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Educatie Nederlands Indië en Beeld & Geluid en gerealiseerd met steun van het Mondriaan Fonds, Nederlands Filmfonds, V-Fonds, Stichting Pieter Bastiaans, Stichting Democratie & Media, Gemeente Rotterdam en Dutch Culture. De documentaire Indië Verloren draait momenteel in 37 theaters.

Over de Film Awards

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het NFF, het Nederlands Filmfonds en het Abraham Tuschinski Fonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires en korte films die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.

Bron: Nederlands Film Festival