Spring naar inhoud Spring naar footer

Filmfonds selecteert vier speelfilms en drie documentaires voor realiseringsbijdrage

Vier speelfilms en drie documentaires hebben een realiseringsbijdrage gekregen vanuit de regeling Realisering Speelfilm en Lange Animatiefilm. Bij de selectie wordt prioriteit gegeven aan oorspronkelijke scenario’s en geselecteerd op een kwalitatief hoogwaardig, divers en gedurfd aanbod. In totaal investeert het Filmfonds bijna 4 miljoen in deze realiseringsronde.

Eerder deze week werden ook de toekenningen voor de Cinescoop regeling bekend waarmee drie speelfilms elk 1,8 miljoen euro ontvingen. Beide regelingen zorgen daarmee met ruim 9 miljoen euro voor een flinke impuls in de Nederlandse filmsector.

Meer informatie over de geselecteerde projecten:

Blessure, speelfilm

Regie: Karin Junger
Scenario: Karin Junger
Producent: The Film Kitchen
Co-producent: Polar Bear (BE)
Logline: DAAN (12) krijgt een relatie met zijn voetbaltrainer RIES (35). Door de drang om het geheim te houden komt hij alleen te staan. Als het uitkomt begint zijn gevecht tegen zijn eigen schaamte en de onbeholpen, soms hardvochtige reacties uit zijn omgeving.
Bijdrage: €1.000.000

Any Other Night, speelfilm

Regie: Michiel ten Horn
Scenario: Patrick Whistler
Producent: Lemming Film
Co-producenten: Lithium Studios Productions (CA), One Two Films (DE)
Logline: Als een grote staking het openbaar vervoer van Berlijn platlegt, kruisen de paden van twee vreemden op het moment dat hun beide levens uit elkaar lijken te vallen.
Bijdrage: €1.000.000

Drie Dagen Vis, speelfilm

Regie: Peter Hoogendoorn
Scenario: Peter Hoogendoorn
Producent: Circe Films
Co-producent: A Private View (BE)
Logline: In een droogkomische, realtime road movie langs ziekenhuispoli, tandarts, wolwinkel en de verjaardag van oom Piet, volgen we een vader en een zoon op de voet tijdens hun jaarlijkse weerzien in Rotterdam.
Bijdrage: €950.000

Future me, speelfilm

Regie: Vincent Boy Kars
Scenario: Vincent Boy Kars, Jeroen Scholten van Aschat, Jolein Laarman
Producent: Halal
Logline: In hoeverre is het mogelijk om een vrij mens te worden, ondanks het verhaal dat je met je meedraagt? In Future Me stelt filmmaker Vincent Boy Kars zichzelf centraal en onderzoekt hij - door middel van therapie, psychodrama en zijn cinematografische verbeelding - hoe hij is geworden tot de persoon die hij nu is, en wie hij wil zijn in de toekomst.
Bijdrage: €600.000

Soldier's Bones, documentaire

Regie: Kasper Verkaik
Scenario: Kasper Verkaik
Producent: Zeppers Film
Logline: Newsweek-journalist Alec Shimkin ontdekt in 1971 in Vietnam een geheime Amerikaanse missie: Operation Speedy Express. Hier blijken oorlogsmisdaden begaan op een schaal waarbij de alom bekende My Lai massaslachting totaal verbleekt. Toch kent niemand Alecs Pulitzer-waardige primeur. In het spoor van Alec en zijn oorlogsobsessie gaan we in de Mekong Delta op zoek naar Speedy’s dodelijke echo.
Bijdrage: €165.907

Moeder Suriname, documentaire

Regie: Tessa Leuwsha
Scenario: Tessa Leuwsha
Producent: Pieter van Huystee Film & TV
Logline: Een film over geworteld en ontworteld zijn. Over onvrij en vrij zijn. Het levensverhaal van een wasvrouw tegen de achtergrond van de ontwikkeling van Suriname naar een zelfstandige staat.
Bijdrage: €150.000

Mondria(a)n, documentaire

Regie: Pim Zwier
Scenario: Pim Zwier
Producent: Moondocs
Logline: In een spel van vlakverdeling, lijnen en ritme bewegen persoonlijke overpeinzingen en historische gebeurtenissen zich afwisselend tussen voor- en achtergrond, waarbij deze gelijktijdig parallel te zien kunnen zijn. In Mondriaans monoloog, gebaseerd op zijn brieven, verschuift de aandacht eveneens van kleur- en vlakverdeling naar gebeurtenissen op het wereldtoneel en weer terug.
Bijdrage: € 95.000

Beeld: Blessure