Spring naar inhoudSpring naar footer

€ 6,9 miljoen Netherlands Film Production Incentive voor 13 filmprojecten en 2 high-end TV-series

In de vierde ronde van de Netherlands Film Production Incentive van 2019 zijn bijdragen verleend aan in totaal 15 producties voor een totaalbedrag van € 6,9 miljoen. Het gaat om 12 speelfilms, 1 animatiefilm, 1 documentaireserie en 1 dramaserie, waarvan 10 internationale coproducties en 9 producties die in aanmerking komen voor het percentage 35% production incentive.

Dit genereert ruim € 24,8 miljoen aan productie-uitgaven in Nederland binnen het gehele spectrum van de nationale filmprofessionals en filmbedrijven.

In deze ronde is onder andere een bijdrage verleend aan de speelfilm BO, geschreven en geregisseerd door Joost van Ginkel. Ook de jeugdfilm Lucy ist jetzt Gangsta van Till Endemann over de tienjarige Lucy die besluit een bank te gaan beroven, ontvangt een bijdrage. Daarnaast is een bijdrage toegekend aan de magisch-realistische film Narcosis van regisseur Martijn de Jong, waarin een moeder en haar twee kinderen op eigenzinnige wijze de dood van hun man en vader proberen te ontwijken. Eerder ontving Narcosis een ontwikkelings- en realiseringsbijdrage in de regeling De Oversteek.

Gehonoreerde filmprojecten vierde ronde 2019:

Benelux (Christian Tafdrup)
BO
(Joost van Ginkel)
Bon Bini Holland 3 (Jonathan Herman)
Costa 2021 (Jon Karthaus)
Lucy ist jetzt Gangsta (Till Endemann)
Methusalem (Floor van der Meulen)
Narcosis (Martijn de Jong)
Poison (Désirée Nosbusch)
Ritueel
(Hans Herbots)
Stale Niestala (Olga Chajdas)
Twee kleine Kleutertjes (Wip Vernooij)
Zeppos, het Mercatorspoor (Douglas Boswell)
Zillion (Robin Pront)

Gehonoreerde high-end TV-series vierde ronde:

Van der Valk (seizoen 2) (n.n.b.)
Het Verhaal van Nederland (Niek Koppen, Lourens Blok)

Voor een volledig overzicht van de titels inclusief loglines, credits en bestedingen, zie hieronder.

Komende indienronde 2020

Met de toename aan aanvragen voor zowel filmproducties als high-end tv-series is de onderbesteding op de regeling grotendeels ingelopen.

Voor het komend jaar is in totaal € 19,25 miljoen voor filmproducties beschikbaar. Daarnaast is eenmalig een bedrag van € 5,5 miljoen extra beschikbaar gesteld door het ministerie van OCW dat, samen met het restant van de onderbesteding gebruikt zal worden om de pilot voor high-end TV-series in 2020 voort te zetten. Voor de lange termijn zullen extra middelen gevonden moeten worden om de steun aan high-end TV-series te kunnen continueren.

De deadline voor de eerste aanvraagronde in 2020 is op 3 februari. Er kan in deze ronde aangevraagd worden voor zowel filmproducties als high-end TV-series, waarbij per ronde een subsidieplafond zal worden gehanteerd.

Vóór de aankomende kerstperiode versturen wij de nieuwsbrief met daarin de wijzigingen in de regeling, puntentelling en het protocol per januari 2020 zowel voor film als high-end-drama.

Overzicht van alle gehonoreerde projecten in de vierde ronde van de Netherlands Film Production Incentive in 2019

Benelux (speelfilm) ontvangt een financiële bijdrage van € 354.392
Logline: Een Deense familie bezoekt hun nieuwe Nederlandse vrienden. Er ontspint zich een luguber spel waarin de Nederlanders het leven van de Deense hoofdrolspelers, en dat van hun dochter, dreigen te beëindigen op de meest gruwelijke wijze.
Scenario: Mads Tafdrup & Christian Tafdrup (DK)
Regie: Christian Tafdrup (DK)
Nederlandse coproducent: OAK Motion Pictures
Hoofdproducent: Profile Pictures (DK)
Bestedingen in Nederland o.a.: draaidagen, cast, costume designer, key hair & make-up, crew, postproductie, VFX, componist, sound recordist, post production supervisor

BO (speelfilm) ontvangt een financiële bijdrage van € 75.000
Logline: Wanneer de twintigjarige Bo bij het graf van haar vader in Georgië vrachtwagenchauffeur Levan ontmoet, is een vriendschap onontkoombaar. Maar wanneer de waarheid over hun verleden zich begint te ontrafelen, blijkt hun band veel sterker te zijn dan Bo zich ooit had kunnen voorstellen.
Scenario: Joost van Ginkel
Regie: Joost van Ginkel
Nederlandse producent: PRPL
Coproducenten: Savage Film (BE), Natura Film (GE)
Bestedingen in Nederland o.a.: scenario, regie, cast, costume designer, crew, postproductie, VFX, animatie, audiopost, componist, editor, sound recordist, post production supervisor

Bon Bini Holland 3 (speelfilm) ontvangt een financiële bijdrage van € 712.689
Logline: In Bon Bini Holland 3 werkt Robertico zich op hilarische wijze in de nesten als hij zich voordoet als de eigenaar van FC Kip, om zo indruk te maken op Zoë, een succesvolle advocate van Lickin’ Chicken, een Amerikaanse fastfoodgigant die FC Kip wil overnemen. Bon Bini Holland 3 is het derde deel van de succesvolle Bon Bini films waarin alle populaire typetjes terugkomen, waar Nederland zo dol op is. Drie keer zo grappig, drie keer zo romantisch en drie keer zoveel onbeskofte actie!
Scenario: Michel Bonset
Regie: Jonathan Herman
Nederlandse producent: Kaap Holland Film
Bestedingen in Nederland o.a.: scenario, regie, draaidagen, DoP, production designer, cast, costume designer, key hair & make-up, crew, postproductie, VFX, animatie, audiopost, componist, editor, sound recordist, post production supervisor

Costa 2021 (speelfilm) ontvangt een financiële bijdrage van € 554.868
Logline: Anna en Bibi kunnen niet wachten op hun vriendinnenvakantie naar de legendarische nachtclub "De Costa”. In plaats van strandfeesten, jongens en liefde belanden ze in een onverwachte slangenkuil. De Costa lijkt failliet, maar de meiden schieten te hulp. Dankzij vriendschap, doorzettingsvermogen en liefde voor muziek komen de vriendinnen sterker dan ooit terug van hun turbulente reis.
Scenario: Jon Karthaus, Diederik Jekel
Regie: Jon Karthaus
Nederlandse producent: NL Film & TV
Bestedingen in Nederland o.a.: scenario, regie, DoP, production designer, cast, costume designer, key hair & make-up, beeld postproductie, componist, editor, sound recordist

Lucy ist jetzt Gangsta (speelfilm) ontvangt een financiële bijdrage van € 193.000
Logline: Lieve, leuke, brave LUCY (10) heeft besloten om een bank te beroven. Een paar weken geleden durfde ze niet eens de allerkleinste overtreding te begaan. Maar extreme situaties vragen om extreme maatregelen en daarom wordt Lucy LUCYFER, een echte engel rechtstreeks uit de hel...
Scenario: Till Endemann, Andreas Cordes (DE)
Regie: Till Endemann (DE)
Nederlandse coproducent: Phanta Film
Hoofdproducent: Indi Film (DE)
Coproducent: BosBros
Bestedingen in Nederland o.a.: costume designer, componist, geluid postproductie, gaffer, grip

Methusalem (speelfilm) ontvangt een financiële bijdrage van € 339.607
Logline: Wanneer Iris (29) volkomen onverwachts van haar vader Jan (74) te horen krijgt dat hij genoeg heeft van het leven, wordt ze gedwongen de absurde situatie onder ogen komen. Terwijl de deadline angstvallig nadert, besluit Iris haar vader te ontvoeren naar de besneeuwde bergen van Slovenië, om uit te zoeken hoe ze met deze laatste wens van haar vader om moet gaan.
Scenario: Bastiaan Kroeger
Regie: Floor van der Meulen
Nederlandse producent: Keplerfilm
Coproducenten: Staragara (SI), Ground (RS)
Bestedingen in Nederland o.a.: scenario, regie, draaidagen, DoP, production designer, cast, costume designer, key hair & make-up, crew, postproductie, VFX, audiopost, componist, editor, sound recordist, post production supervisor

Narcosis (speelfilm) ontvangt een financiële bijdrage van € 364.080
Logline: Magisch-realistische film waarin een moeder en haar twee kinderen op eigenzinnige wijze de dood van hun man en vader proberen te ontwijken.
Scenario: Laura van Dijk, Martijn de Jong
Regie: Martijn de Jong
Nederlandse producent: OAK Motion Pictures
Bestedingen in Nederland o.a.: scenario, regie, draaidagen, DoP, production designer, cast, costume designer, key hair & make-up, crew, postproductie volledig, VFX, componist, editor, sound recordist, post production supervisor

Poison (speelfilm) ontvangt een financiële bijdrage van € 309.550
Logline: Een man en een vrouw ontmoeten elkaar vele jaren na hun scheiding op de begraafplaats waar hun zoon Jacob ligt begraven.
Scenario: Lot Vekemans
Regie: Désirée Nosbusch (LU)
Nederlandse coproducent: Phanta Film
Hoofdproducent: Deal Productions (LU)
Coproducent: In Good Company (DE)
Bestedingen in Nederland o.a.: scenario, production designer, postproductie beeld, audiopost, componist, editor

Ritueel (speelfilm) ontvangt een financiële bijdrage van € 140.000
Logline: Het vinden van een afgehakte hand in een Brussels kanaal confronteert politie-duikster Kiki met een zware schuld uit het verleden, haar eigen verleden, en dat van haar land.
Scenario: Carl Joos (BE)
Regie: Hans Herbots (BE)
Nederlandse coproducent: Phanta Film
Hoofdproducent: Eyeworks Film & TV Drama (BE)
Bestedingen in Nederland o.a.: key hair & make-up, crew, audiopost, componist, sound recordist

Stale Niestala (speelfilm) ontvangt een financiële bijdrage van € 64.000
Logline: In het Polen van de alternatieve post-punk scene uit de jaren ‘80 probeert een beschadigde en getroebleerde jonge zangeres nader tot haar moeder te komen als ze ongewenst zwanger blijkt te zijn.
Scenario: Lena Góra, Olga Chajdas (PL)
Regie: Olga Chajdas (PL)
Nederlandse coproducent: Topkapi Films
Hoofdproducent: Apple Film Production (PL)
Coproducent: Moloko Film (CZ)
Bestedingen in Nederland o.a.: postproductie, post production supervisor

Twee kleine Kleutertjes: een Dag om nooit te vergeten (Animatie) ontvangt een financiële bijdrage van € 745.003
Logline: In dit innemende muzikale avontuur ontdekken de kleine maar dappere kleuters Anna en Joey van alles over de grote buitenwereld en zichzelf als ze zoeken naar het ontsnapte geitje Hap.
Scenario: Marc Veerkamp
Regie: Wip Vernooij
Nederlandse producent: Nuts & Bolts Film Company
Coproducenten: Vosound Records, Submarine Animation
Bestedingen in Nederland o.a.: scenario, regie, studio in NL, production designer, animatie, componist

Zeppos, het Mercatorspoor (speelfilm) ontvangt een financiële bijdrage van
€ 257.685
Logline: Via de erfenis van zijn verdwenen vader belanden Benjamin en medestudente Slien in een klopjacht naar het Gulden Vlies. Ze krijgen ongevraagd hulp van de oude Zeppos. Hoewel Benjamin in alles botst met Zeppos leidt juist Zeppos dankzij de verzoenende Slien Benjamin naar iets veel waardevollers dan het Gulden Vlies.
Scenario: Wouter Van Haver (BE)
Regie: Douglas Boswell (BE)
Nederlandse coproducent: Phanta Basta!
Hoofdproducent: Eyeworks Film & TV Drama (BE)
Bestedingen in Nederland o.a.: DoP, cast, key hair & make-up, crew, VFX, audiopost, sound recordist

Zillion (speelfilm) ontvangt een financiële bijdrage van € 356.938
Logline: Zillion is een epos over de rise and fall van de grootste discotheek van België ooit. In een tijd ‘waar alles nog kon’, in een universum waar seks & drugs, techno en vooral belachelijk veel geld circuleren, zijn de protagonisten op zoek naar kicks en roem, maar ook naar respect en liefde. Things money can‘t buy.
Scenario: Kevin Meul, Robin Pront (BE)
Regie: Robin Pront (BE)
Nederlandse coproducent: Millstreet Films
Hoofdproducent: FBO Film (BE)
Bestedingen in Nederland o.a.: cast (bijrol), key hair & make-up, crew, postproductie, VFX, componist, sound recordist, post production supervisor

High-end TV-series

Van der Valk (seizoen 2) (dramaserie) ontvangt een financiële bijdrage van € 1.188.284
Logline: Een gewiekste en nietsontziende inspecteur lost met zijn bevlogen speurwerk en scherp menselijk observatievermogen mysterieuze misdaden op in het levendige en raadselachtige Amsterdam.
Scenario: Chris Murray (VK)
Regie: n.n.b.
Nederlandse coproducent: NL Film & TV
Hoofdproducent: Company Televison Limited (VK)
Afleveringen: 3 x 90 minuten
Bestedingen in Nederland o.a.: regie, draaidagen, cast (bijrol), DoP, production designer, costume designer, key hair & make-up, crew, postproductie, VFX, componist

Het Verhaal van Nederland (documentaireserie) ontvangt een financiële bijdrage van € 1.249.903
Logline: Het Verhaal van Nederland vertelt in tien documentaire afleveringen hoe Nederland het land is geworden dat het nu is. Het is een epische reis door de tijd van de prehistorie tot nu, langs de allesbepalende gebeurtenissen en personen die Nederland hebben gevormd.
Scenario: Maarten van der Duin
Regie: Niek Koppen, Lourens Blok
Nederlandse producent: Pupkin Film
Coproducent: Tuvalu Media
Afleveringen: 10 x 50 minuten
Bestedingen in Nederland o.a.: scenario, regie, draaidagen, DoP, cast, costume designer, key hair & make-up, crew, postproductie, componist

Beeld: Lucy ist jetzt Gangsta (Till Endemann)