Spring naar inhoud Spring naar footer

Door het Fonds gesteunde (co)producties op Cannes 2023

Vandaag gaat de 76e editie van het Cannes Film Festival van start.
De Bezette Stad van Steve Mcqueen

De documentaire De Bezette Stad (Occupied City) van Steve McQueen, geproduceerd door Family Affair Films in coproductie met Lammas Park (VK) en de VPRO, is geselecteerd voor programmaonderdeel Special Screenings. De Bezette Stad is gebaseerd op het boek Atlas van een Bezette Stad, Amsterdam 1940-1945 van Bianca Stigter en kwam tot stand met een bijdrage uit de regelingen Realisering Lange Documentaire en de Netherlands Film Production Incentive.

Naast De Bezette Stad zijn er nog vijf minoritaire Nederlandse coproducties geselecteerd voor het festival. De speelfilm Lost in the Night van Mexicaanse regisseur Amat Escalante van Nederlandse coproducent Lemming Film is geselecteerd voor de Première Section.

Augure van Baloji

Een van de projecten geselecteerd voor de eerste ronde van internationaal productiefonds New Dawn is Augure van Baloji (New Amsterdam Film en het Belgische Wrong Men North). De film, waarin vier mensen worden beschuldig van hekserij, beleeft de wereldpremière binnen Un Certain Regard.

Tiger Stripes van Amanda Nell Eu

Youth van Wang Bing, een minoritaire coproductie met Nederlandse producent Volya Films, is geselecteerd voor de Competition. Amanda Nell Eu’s speelfilm Tiger Stripes (Nederlandse coproducent PRPL) is geselecteerd voor de Semaine de La Critique, dat parallel loopt aan het Cannes Film Festival. Beide films ontvingen in respectievelijk 2019 en 2021 een realiseringsbijdrage vanuit de NFF+HBF samenwerking.

Het Filmfonds is ook dit jaar aanwezig op het festival. Klik hieronder voor een globaal overzicht van onze activiteiten in Cannes. Ga naar SEE NL voor de volledige Nederlandse line-up van het Cannes Film Festival en interviews.