Spring naar inhoud Spring naar footer

66e editie Berlinale van start

Groot aantal Nederlandse films naar Berlinale
Maar liefst vijftien Nederlandse majoritaire en minoritaire films zijn geselecteerd voor het 66e Internationale Filmfestival van Berlijn, dat 11 februari van start gaat. Dit is bijna een verdubbeling van het aantal Nederlandse films ten opzichte van vorig jaar. Opvallend is het grote aantal Nederlandse documentaires, met maar liefst negen films is dit genre dit jaar sterk vertegenwoordigd op de Berlinale. Lees verder

Filmfonds @ EFM
Samen met EYE International zijn het Nederlands Filmfonds en de Netherlands Film Commission met een stand aanwezig op de European Film Market (EFM) in de Martin Gropius Bau (stand G 13). Het Fonds neemt deel aan de vergadering met de European Film Agency Directors (EFADs) en is actief tijdens de Berlinale Co-Production Market.

Filmfonds @ Berlinale Co-Production Market
Het Filmfonds is dit jaar wederom partner van de
Berlinale Co-Production Market, die plaatsvindt van 14 t/m 16 februari. Het Fonds presenteert de coproductielunch op maandag 15 februari en neemt aansluitend deel aan de Countries-in-Focus Session. Vijf Nederlandse producenten zijn uitgenodigd voor het Visitors Programme: Maarten van de Ven (Ven Film), Elbe Stevens (Elbe Stevens Films), Rosan Boersma (CTM Docs), Aydin Dehzad (Kaliber Film) en Linda van der Herberg (Topkapi Films).

De Berlinale Co-Production Market presenteert dit jaar twee projecten uit Nederland in de officiële selectie: Invite Me to War van regisseur Shariff Korver (Infiltrant) en productiebedrijf Lemming Film en Avrupa, een project van schrijver/regisseur Sacha Polak (Zürich) en producer/schrijver Stienette Bosklopper (Circe Films), geselecteerd voor het Copro Series evenement. Beide projecten worden ontwikkeld met steun van het Filmfonds.

Nederlands talent
Met acteur Reinout Scholten van Asschat als één van de 10 European Shooting Stars, Mea Dols als één van de Variety top tien Europeans to Watch, de twee Nederlandse projecten en de vijf aanstormende producenten in de coproductiemarkt, de 15 selecties in het filmprogramma, de vele vertoningen van Nederlandse (co)producties tijdens de European Film Market is talent uit Nederland dit jaar sterk vertegenwoordigd tijdens de Berlinale.

Acteur Reinout Scholten van Aschat is de Nederlandse Shooting Star.

Variety koos Mea Dols de Jong als één van de top tien 'Europeans to Watch for 2016'.
Bridging the Dragon

Bridging the Dragon is een internationaal platform dat de samenwerking bevordert tussen Europese en Chinese producenten en wordt mede ondersteund door het Filmfonds. Op 17 februari wordt in samenwerking met de EFM een Sino-European Production Seminar ‘Understanding the Chinese Market’ georganiseerd. Zie Bridgingthedragon.com voor meer informatie.